Hoe koop ik de juiste laptop?

Een laptop kopen is vandaag niet zo simpel. Er zijn vele verschillende prijzen en formaten, en je moet rekening houden met enkele belangrijke zaken.

Weet voor wie je koopt

Laptops komen in alle afmetingen, kleuren en prijzen. Door het grote aanbod is het vaak niet meer duidelijk waar men moet op letten bij de aankoop van een nieuwe laptop. Met deze gids zullen we je helpen om een correcte keuze te maken in de aanschaf van een moderne, performante laptop voor een juiste prijs.
Wanneer je op zoek bent naar een vervanger voor die grote, lompe desktop PC, ben je niet meteen gebaat bij een klein scherm. Of gebruik je de computer alleen om Home banking te doen, dan hoef je niet de snelste aan te schaffen.

Snelheid

Wat maakt een laptop snel of traag?

Processor

Er zijn verschillende factoren die de snelheid van de laptop bepalen. De processor is zeker een factor, maar wanneer je geen extreme eisen hebt zoals gaming of video processing, hoef je zeker geen topmodel aan te schaffen. Het belangrijkste dat je moet weten is dat er 2 merken zijn : Intel en AMD. Ze hebben een productlijn die je ongeveer als volgt kan samenvatten:

PRESTATIE PRIJS AMD INTEL
Basis Goedkoopst E2 Celeron
Ok Gemiddeld A4 Pentium
Goed Duur A6 i3
Beter Duurder A8 i5
Best Duurst A10 i7

Het is wel belangrijk dat Intel duurder is, en ook altijd wat sneller dan AMD. AMD is dus goedkoper en de betere keuze voor mensen waarvoor prestaties niet zo belangrijk zijn.

SSD of gewone harde schijf

Belangrijker is de snelheid van de harde schijf. Traditioneel is een laptop uitgerust met een fysieke harde schijf (HDD), die een toerental heeft van 5400 of 7200 RPM (toeren per minuut). Nog sneller is een Solid State Disk (SSD), die eigenlijk helemaal geen schijf bevat, maar waarin chips zitten die informatie kunnen opslaan. Deze zijn recenter, duurder, veel sneller en kunnen ook nog niet zoveel data opslaan als een gewone harde schijf.

PRESTATIE PRIJS OPSLAGMOGELIJKHEDEN
HDD 5400 RPM Traag Goedkoopst Tot 2 Tb
HDD 7200 RPM Al wat sneller Iets duurder Tot 2 Tb
SSD schijf Veel sneller Een pak duurder Tot 800 Gb

Wil je dus de nadruk leggen op snelheid maar heb je niet zoveel nood aan opslagcapaciteit, koop dan een een kleinere en goedkopere SSD schijf.

Heb je geen interesse in snelheid maar wil je veel foto’s en video’s opslaan, investeer dan in een HDD schijf.

Is budget geen probleem, kan je best naar een grotere SSD schijf kijken.

Tip : Als je technisch aangelegd bent, kan je een laptop kopen met een gewone harde schijf in, en koop je apart een SSD schijf aan. Je vervangt gewoon zelf de SSD schijf in de laptop, en je komt een stuk goedkoper uit.

Afmetingen

Er zijn vandaag 3 afmetingen die veel voorkomen : 11 inch, 13 inch en 15 inch laptops.

Vervang je een desktop PC, kies dan resoluut voor een 15 inch laptop. Je hebt dat grotere scherm nodig, en je zal de laptop toch niet veel buitenshuis meenemen.

Ben je veel op de baan, maar heb je toch nood aan een laptop met heel wat schijfruimte, goede prestaties en kijk je niet graag op een klein schermpje, kies dan voor een 13 inch laptop.

Gebruik je je laptop uitsluitend “on the road” en hoef je daarbij alleen maar te emailen en wat te browsen, dan is een 11 inch laptop jouw beste keuze. Deze hebben vaak een aanraakscherm en kunnen daardoor als tablet gehanteerd worden.

Afmetingen, schijfgrootte en snelheid zijn de belangrijkste factoren om rekening mee te houden bij de aankoop van een laptop. Ben je er klaar voor? Vergelijk dan prijzen voor meer dan duizend laptops in onze database.