Hoe kies ik de juiste grootte van mijn televisie?

High Definition TV

Met zoveel 1080p HD TV’s, en nu zelfs UHD or 4k TV’s (die nog eens 4 keer zoveel de pixel resolutie van 1080p hebben) op de mark, is het extra moeilijk om het juiste formaat van TV te kopen.

Anders dan de oudere generatie grote flatscreens, die hun scherpte verliezen als je dichterbij komt, is de huidige generatie hoge resolutie HD schermen veel groter, zonder de scherpte van die heerlijke HD weergave te verliezen, of je nu dichtbij of veraf zit.

De fabrikanten tasten de grenzen af van schermgroottes, en ze bieden nu al 90 inch schermen aan, of zelfs 110 inch UHD displays. Heb je ruimte in je huis en op je bankrekening, dan kan je tegenwoordig dus een gigantisch scherm kopen met een schitterende beeldkwaliteit.

Maar hoe groot moet je televisiescherm eigenlijk zijn voor jouw situatie? We geven je enkele richtlijnen waardoor je de volgende keer een televisie koopt waar je nog jaren tevreden van zal zijn.

Opmeten

Voor je kan zeggen welk TV formaat voor jou geschikt is, raden we aan om eerst je lintmeter uit de schuif te halen, en wat afmetingen te nemen, zodat je kan bekijken welke TV je eigenlijk kan zetten (of hangen)

Als je dat doet, hou in het achterhoofd dat de flatscreens van vandaag lichtjes verschillen van die van enkele jaren geleden. Bijvoorbeeld, een 42 inch flatscreen van vroeger is tegenwoordig een 39 inch of een 46 inc scherm. Televisieschermen worden ook diagonaal opgemeten, dus enkele inches verschil kan wel degelijk een groot effect hebben op hoogte en breedte. Als laatste, de schermranden zijn echt verschillend per merk en type! Een duurdere TV met een dunnere rand zal dus kleiner meten dan een goedkopere televisie met een dikkere rand, ook al is de schermgrootte dezelfde.

Op voorhand thuis meten houdt je ook in het juiste perspectief. Als je in de winkel een muur van televisies ziet, is het bijna onmogelijk om nog juist de afmetingen te beoordelen. Met de juiste afmetingen in de hand maak je altijd de juiste keuze.

Zeer algemeen is het zo dat grotere kamers grotere schermen nodig hebben, afhankelijk van de zitplaatsen rond de TV. Uiteraard zal de esthetiek van je woonkamer ook een rol spelen, maar algemeen geldt toch : hoe groter, hoe beter. Bedenk je maar eens hoe vaak jij al gedacht heb “verdorie, was ik nu maar op een kleiner scherm aan het kijken.” Nooit, toch?

Gewicht

Ga je de televisie op een voet zetten, of hang je ‘m aan de muur? Als je kiest voor een voet, moet je weten hoeveel oppervlakte je hebt om te TV neer te plaatsen, en dat je ondergrond stevig genoeg is om een TV te dragen.

Ben je van plan om de TV aan de muur te monteren, moet je met enkele dingen rekening houden. Je zal een wall-mount systeem nodig hebben dat het gewicht kan dragen, en je hebt uiteraard een muur nodig,  die robuust genoeg is om een HD tv te dragen. Neem dus je voorzorgen, want het laatste dat je wil, is een splinternieuwe High Definition tv die aan diggelen ligt op de grond.

De gemiddelde flat screen TV weegt ongeveer iets meer dan 20 kilogram. Dat cijfer stijgt snel afhankelijk van de grootte en het schermtype. De minst zware LED tv’s met rand verlichting wegen minder dan 13 kilogram, terwijl LED -en plasma TV’s met volledige achtergrond verlichting daar snel enkele kilo’s aan toe voegen.

Enfin, zelfs de moderne 65 inch Ultra HD televisies wegen ongeveer 35 kilogram. Maar als je écht groot gaat, bvb naar 90 inch, wees dan voorbereid op gewichten van om en bij 75 kilogram. Dus : als je van plan bent om je TV op te hangen aan de muur, wees dan zeker dat je ook de middelen hebt om de TV daar te houden.

Plaats in het huis

Dient de TV als extra scherm voor in de slaapkamer, of zal het een bekroning worden van je woonkamer? Een kleiner scherm is waarschijnlijk beter voor naast de bedstee. Maar we raden echt aan dat je voor groot gaat in de living. Op de markt van vandaag wil dat zeggen, ga voor 50 inch of meer. Geloof ons, je zal niet later geen kleiner scherm willen.

Afstand tot het scherm

Onderstaande tabel geeft weer hoe je de grootte van een televisiescherm kiest ten opzichte van de afstand tussen jou en de televisie.

 

Bereken de juiste afstand tot je TV schermDe meeste mensen gaan waarschijnlijk geen “pixels” van een flatscreen TV zien, tenzij je heel dicht bij het scherm gaat zitten. Maar dat is voor de meeste situaties niet het geval. Je wil echt wel een scherm dat de limieten van het visuele spektakel aftast. Daarom raden we aan om het grootste scherm te kopen dat bij jouw kijk-afstand past.

Ultra HD of niet?

Tegenwoordig kan je al een ultra HD televisie krijgen voor een redelijke prijs. Dat maakt dat de meeste mensen deze optie hebben. Maar dat wil niet meteen zeggen dat je er eentje moet kopen. We kunnen de keuze uiteraard niet maken voor jou, maar hou hiermee rekening :

Ultra HD schermen zijn niet echt logisch in televisies onder 55 inch. Sommigen zouden zelfs zeggen dat je minstens een 65 inch tv moet hebben. Maar als je relatief dicht tegen je TV gaat zitten die 55 inch is, raden we Ultra HD aan. Deze televies hebben een veel hogere pixel densiteit (DPI) , wat wil zeggen dat je veel dichter kan zitten voor je met het blote oog de pixels in je televisie gaat zien.

Maar zelfs als je niet dicht bij je televisie zit, is de extreme DPI van zo’n Ultra HD scherm een pluspunt, als je televisie groot genoeg is. Je moet gewoon een merk kopen dat kwaliteit levert. Kwaliteit is echt wel cruciaal voor een goede 4K weergave.

Bekijk en vergelijk prijzen van HD televisies.